Dösjebro Ankrace 2018

Årets upplaga av Dösjebro ankrace går av stapeln lördagen den 9:e juni.

Kl. 14:00

Försäljning av anknummer vid gamla stenbron. Barn och vuxna tävlar var för sig men med samma ankor. Detta innebär att det går att välja samma nummer till de vuxna som till barnen. Pris per anka: 10 kr. (Betala gärna med Swish.)

Kl. 15:00

Går starten av stapeln. Ankorna följs längs ån till målgång innan bron nedanför boulebanorna (Åkroken). Beroende på vattenstånd och andra omständigheter kan racet ta olika lång tid. Uppskattningsvis väntas ankorna glida in i mål efter 30 minuter.

Dösjebro Scoutkår säljer korv och dryck vid målgången där det också kommer delas ut fina priser till vinnarna. 

Kontaktperson för arrangemanget:
Marie Nagenius – 0739-854890

Dösjebro Ankrace 2017

Fjolåret bjöd på strålande solsken och en rekordstor publik som såg anka nr 67 simma först över mållinjen. Nu har ankorna laddat ett helt år och är taggade att tävla igen.

Årets upplaga av Dösjebro ankrace går av stapeln den 10:e juni.

Kl. 14:00

Försäljning av anknummer vid gamla stenbron. Barn och vuxna tävlar var för sig men med samma ankor. Detta innebär att det går att välja samma nummer till de vuxna som till barnen. Pris per anka: 10 kr. (I år kan vi även ta emot betalning för ankorna med Swish.)

Kl. 15:00

Går starten av stapeln. Ankorna följs längs ån till målgång vid bron nedanför boulebanorna (Åkroken). Beroende på vattenstånd och andra omständigheter kan racet ta olika lång tid. Uppskattningsvis väntas ankorna glida in i mål efter 30 minuter.

Vid målgången kommer Dösjebro Scoutkår att sälja korv och dryck som kan avnjutas då de lyckliga vinnarna presenteras och belönas med fina priser.

Kontaktperson för arrangemanget:
Maria Larsson, 0767-20 96 13

Naturområdet vid ån

I sommar kommer kommunen sannolikt att påbörja ett naturvårdsarbete i- och kring ån. Arbetet grundar sig på en plan som kommunens naturvårdsstrateg har tagit fram och Byalaget har haft en dialog med kommunen i dessa frågor.

Planen tar hänsyn till bl.a. naturvärden, djurliv och bybornas användande av strövområdet. Sannolikt sker arbetet varsamt och på ett sätt som gör det möjligt att nyttja naturområdet för fritidsaktiviteter under tiden.

Använd gärna våra grillplatser och bänkar i naturområdet, vandra längs ån, spela schack på torget eller utmana dina vänner i boule vid Åkroken!

Fårsläpp Dösjebro 2017

Söndagen den 7 maj kl. 11:00 är det dags för årets fårsläpp. Då rusar lyckliga får ut i hagen och hoppas på att mötas av många glada barn och vuxna.

Kom med oss till fårhagen vid Monopolvägens slut (vid f.d. Tobaksladan) och hälsa fåren välkomna!


Fixardag 2017

Den 26 mars kl. 13-15 är det dags för den årliga fixardagen då vi tillsammans gör byn redo för vårens och sommarens aktiviteter.

Samling kl. 13:00: vid Åkroken (Boulebanan)
Återsamling kl.14:30: Efter aktiviteterna bjuder byalaget på grillad korv och dryck vid Åkroken.

Aktiviteter:

 • Laga fårstängslet och plocka skräp i fårhagen
 • Rensa kring målgången för ankracet
 • Snygga till och rensa upp vid boulebanan
 •  Plocka fram och ev. laga schackpjäserna
 •  Reparera och snygga till bänkar och bord
 •  Klippa grenar/buskar längs stigarna
 •  Reparera grillplatsen/paviljongen nedanför ”plasten”
 • Underhåll av redskap och annat material som tillhör byalaget.
  m.m.

Ta gärna med egna handskar!

Kontaktperson för arrangemanget:
Maria Larsson: 0767-20 96 13

Fjolårets glada vårfixargäng.

Välkomna till bymöte!

Söndagen den 19 mars kl. 16:00 – 18:00, Dösjebro Folkets Hus
arrangerar Dösjebro Byalag årets bymöte.

Ta chansen att lyssna på vår gästtalare från Kävlinge kommunpolis som informerar om DNA-märkning och grannsamverkan samt ta del av resultatet av kommunens digitala trygghetsvandring. Vi kommer även att informera om hur vi i byalaget arbetar med trafiksäkerheten i byn samt dela ut kör sakta – akta barn – skyltar. Därefter följer årsstämma där bl.a. val av styrelse och fokusområden för 2017 ska beslutas.

I år föreslås bl.a. att en aktivitetsgrupp bildas i syfte att samordna resurser för trivselarrangemang och aktiviteter som kan sammankallas vid behov. Alla är välkomna till aktivitetsgruppen och du väljer själv hur mycket, och vad du vill bidra med. Intresserad? Ta gärna kontakt med våra samordnare på årsstämman.

Program:

 1. DNA-märkning och Grannsamverkan
  Michael Rydberg kävlinge kommunpolis.
 2. Stort engagemang i Dösjebro för ökad trygghet och säkerhet
  Resultatet av den digitala trygghetsvandringen. Samverkan mellan
  Kävlinge Kommun och Dösjebro Byalag.
 3. Trafiksäkerhet – det här driver Byalaget!
  Dösjebro Byalag informerar och delar ut varningsskyltar.
 4. Årsstämma
  Dagordningen hittar du här: http://www.dosjebro.eu/arsstamma-2017/

Vi bjuder på fika!

Varmt välkomna!

 

 

Föreningsdialog i Dösjebro

Den 16 januari träffades byns föreningar i Granstugan för att diskutera samverkan kring gemensamma intressen. Det var ett mycket positivt möte och vi hittade flera områden där vi  kan göra mer tillsammans för att ytterligare stärka Dösjebro. Under året kommer vi att anordna ett antal arrangemang tillsammans och vi har också beslutat att vi kommer att fortsätta träffas.

 

Föreningssamverkan

Den 23 augusti var föreningarna i Kävlinge kommun inbjudna till föreningsdialog. Under kvällen fick vi under välorganiserade former möjlighet att diskutera hur kommun och föreningsliv kan samverka för göra Kävlinge kommun till en ännu bättre kommun att leva och bo i.

Från Dösjebro Byalag deltog Maria Larsson och Stina Lökken och vi utnyttjade kvällen till att nätverka med såväl kommunens representanter som andra föreningar. Bland annat pratade vi om möjlighet till mer verksamhet och arrangemang i Dösjebro. Byalaget tror att det finns intresse hos såväl arrangörer som deltagare att förlägga fler arrangemang och fritidsaktiviteter i vår by. En tanke är att erbjuda kommunen och föreningarna en samlad bild av lokaler att hyra i Dösjebro – samt att visa på möjligheter att vistas i vårt fina naturområde vid ån.

Under hösten kommer Dösjebro Byalag (genom Maria Larsson) att kontakta organisationer som har lokaler i byn för att se vad vi skulle kunna göra tillsammans. Är du som läser detta representant för en sådan organisation, uppskattas en kontakt redan idag. Skicka e-post till Maria

image

image

Dösjebro Lådbilsrace 2016

gp beskuren

Den 18 september kl. 14:00 går årets fartfyllda tävling av stapeln på Per Larssons väg.

Kom och var med och tävla om fina priser eller heja fram ekipagen!

Korv och dryck kommer att finnas till försäljning.

 

Tävlingen är öppen för stora som små och det finns tre olika tävlingskategorier:

 • Snabbaste lådbilen
 • Snyggaste lådbilen
 • Mest originella lådbilen

Det finns ett par saker att tänka på. Bilen måste ha minst tre hjul, får endast skjutas- /fösas av en person och styras av en person. Och tänk på säkerheten, använd hjälm!

Anmäla ett ekipage till tävlingen gör du här:
http://www.dosjebro.eu/anmalan-ladbilsrace-2016/
Du kan även anmäla dig genom att skicka ett sms med namn på deltagare och lådbil till 073-652 70 93.

Senast den 10 september måste vi ha din anmälan.

 

Pssst! Visste du att…

under 1930-talet hölls Saxtorps Grand Prix. Det var en internationell motorcykeltävling som kördes på sträckan Saxtorp – Dösjebro station – Björnstorp – Saxtorp och var en riktig folkfest. Totalt hölls 10 tävlingar under 30-talet men i samband med andra världskrigets utbrott upphörde tävlingen.

Under tävlingen 1930 fungerade området vid gården Dösjölund som mekdepå. Bilder från detta finns på Dösjebroflygfoto.se.